In deze editie van ‘De aarde vanuit de ruimte’ het Tsjaadmeer, een zoetwatermeer dat in centraal Afrika ligt tussen de landen Tsjaad, Kameroen, Nigeria en Niger. Het Tsjaadmeer is het grootste Afrikaanse binnenmeer en de derde van de wereld. Het Tsjaadmeer bevindt zich ten zuiden van de Sahara woestijn en ten noorden van de savannes en de bossen in het zuiden.
Omdat het meer niet erg diep is, tussen de 1 en de 7 meter in het zuiden, heeft het altijd seizoensgebonden schommelingen ondergaan. De oppervlakte van het meer is de laatste vier decennia dramatisch afgenomen. Dit komt doordat het minder is gaan regenen en een grote hoeveelheid water gebruikt wordt bij irrigatieprojecten. Het Tsjaadmeer had in de jaren 1960 een oppervlakte van 25000 vierkante kilometer en in 2001 een oppervlakte van 1350 vierkante kilometer. Het Tsjaadmeer is krijgt voornamelijk water toegevoerd door de rivieren Chari en de Logone. Beide rivieren komen uit het zuidwesten en stromen noordwaarts naar het meer. Deze rivieren zijn tweemaal zo groot in het regenseizoen.
Deze foto van het Tsjaadmeer is op 19 december 2007 gemaakt door de Envisat met de Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) met een resolutie van 300 meter.