NASA voert test uit voor missie naar Europa

Onderzoekers zullen binnenkort een door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelde robotsonde testen onder het ijs op onze planeet aarde om erachter te komen of de systemen van het vaartuig kunnen opereren onder vergelijkbare omstandigheden op Jupiters ijsmaan Europa. De test zal van 12 tot 15 februari aanstaande plaatsvinden in Lake Mendota op de campus van de universiteit van Wisconsin in de Verenigde Staten.

De Environmentally Non-Disturbing Under-ice Robotic Antarctic Explorer, kortweg de Endurance, is een project van 2,3 miljoen dollar dat is opgezet door NASA’s Astrobiology Science and Technology for Exploring Planets programma. De sonde is een onderwatervaartuig die zelfstandig onder ijs kan zwemmen en in staat is om driedimensionale kaarten van de bodem te maken. Endurance zal tijdens de test ook gegevens verzamelen die betrekking hebben op de condities onder water en monsters nemen van microbieel leven. Later dit jaar zal het vaartuig afreizen naar Antarctica voor een laatste test.

Wetenschappers zijn de laatste tijd druk bezig met het ontwikkelen en testen van de technologie die gebruikt zal gaan worden tijdens een expeditie onder het ijs van de Joviaanse maan Europa. Endurance volgt de Deep Phreatic Thermal Explorer op, een sonde die in 2007 getest werden in verschillende Mexicaanse meren. Naar verwachting zal een dergelijke sonde vanaf 2030 op zoek kunnen gaan naar buitenaards leven op de ijsmaan.

Meer informatie:
» ‘Diertjes kunnen ontstaan op Europa’
» Ook Rusland gaat naar leven zoeken op maan Europa
» Onderzeeër ‘Endurance’ gaat naar maan Europa
» ‘Europa moet NASA’s volgende doel zijn’
» Duikrobot van NASA oefent in grotten van Mexico