Europese laboratorium Columbus gekoppeld aan ISS

Het Europese laboratorium Columbus is maandag aan het internationale ruimtestation ISS bevestigd. Dit was het belangrijkste doel van de astronauten, die donderdag met het Amerikaanse ruimteveer Atlantis zijn gelanceerd. In de dertien ton zware en 880 miljoen euro kostende Columbus zullen astronauten de komende tien jaar talloze wetenschappelijke experimenten doen, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Het laboratorium bevat twee zogenoemde handschoenenkasten van Nederlandse makelij. In die volledig afgesloten ruimtes kunnen astronauten experimenteren met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen.

De Columbus werd met een dertien ton zware robotarm aan het ruimtestation bevestigd. Kort daarvoor hadden de Amerikaanse astronauten Rex Walheim en Stanley Love Columbus met een elektriciteitskabel verbonden met ISS.

“Goed werk”, aldus een manager van NASA. Stanley Love verving de Duitse astronaut Hans Schlegel, die kort nadat het Amerikaanse ruimteveer Atlantis had aangelegd bij ISS onwel was geworden. Inmiddels zou het beter gaan met hem.

Naast Schlegels problemen heeft de bemanning van het ISS ook te kampen met een kapotte computer en een scheurtje in het warmte-afweerschild van Atlantis. De oorspronkelijk elf dagen durende ruimtereis is hierdoor met een dag verlengd.

Ook is er in de afgelopen dagen bekend gemaakt dat de Belgische astronaut Frank de Winne volgend jaar mei 6 maanden in het ruimtestation ISS zal verblijven.