Sarkozy: ‘VS en Europa moeten samen naar Mars’

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gisteren zijn voorkeur uitgesproken voor een gezamenlijke (bemande) missie van de Verenigde Staten en Europa naar onze buurplaneet Mars. Hij hoopt dat de Europese staten hierdoor in de toekomst meer samen zullen gaan werken met de grootmacht, die volgens hem “al meer ervaring heeft opgedaan in de ruimte.” De Fransman gaf aan dat hij van plan is om het voorstel in te dienen bij de ESA en de Europese Unie.

Omdat Mars de planeet is die het best toegankelijk is voor de menselijke technologieën van dit moment kunnen we, naar mijn mening, een gezamenlijk avontuur niet uit de weg gaan, zei Sarkozy gistermiddag tegenover journalisten. De president bracht toen een bezoek aan het lanceerplatform voor de Ariane-raketten in Frans-Guyana. Hij verklaarde dat de vaardigheden van Europa in het ontwikkelen van robots en transportmiddelen uitstekend gecombineerd kunnen worden met de kennis van zaken op het gebied van technologie en financiën van de Verenigde Staten.

Sarkozy zei dat hij ervan overtuigd is dat een bemande missie naar de rode planeet gezamenlijk uitgevoerd kan worden. “Een dergelijke onderneming moet zonder de exclusiviteit of de krediet van één van de twee naties kunnen plaatsvinden. Elk zal met hun mogelijkheden en hun sterke en zwakke punten hieraan kunnen deelnemen.” Niet alleen de Franse president zou graag een samenwerkingsverband zien ontstaan, want ook de andere Europese leiders hebben er wel oren naar. Alleen de Amerikanen lijken voor eigen succes te willen gaan, zo blijkt uit een recente toespraak van George Bush.