VS gaan spionagesatelliet vernietigen met raket

De regering van de Verenigde Staten is van plan om begin maart een verloren spionagesatelliet te vernietigen met een raket. Dat hebben hoge functionarissen van het Witte Huis vanmiddag samen met president George Bush bepaald. Het ruimtevaartuig, dat de naam US 193 heeft gekregen en in december 2006 gelanceerd werd met een Delta-2 raket, is al lange tijd onbestuurbaar en dreigt op de aarde neer te storten. De satelliet heeft verschillende schadelijke stoffen aan boord.

De raket wordt naar verwachting vanaf een oorlogschip van de Amerikanen, een zogeheten ‘Navy Cruiser’, richting de satelliet gelanceerd voordat het vaartuig de dampkring zal betreden. Verdere details over de raket en zijn doel zijn op dit moment nog niet naar buiten gebracht. Het is in ieder geval wel zeker dat het besluit genomen is door verschillende agentschappen van de Verenigde Staten, zoals de Nationale Veiligheidsagentschap, het Departement van Defensie en het Staatsdepartement.

De aanstaande vernietiging van de satelliet is nogal merkwaardig te noemen, omdat de Verenigde Staten meer dan een jaar geleden nog stevige kritiek uitten op China, nadat het Aziatische land een oude weersatelliet vernietigde met een raket. Bij die handeling ontstonden duizenden nieuwe brokstukken en reageerden de Amerikanen vol ongeloof. Nu, ongeveer dertien maanden later, lijkt de grootmacht zelf gebruik te willen maken van een raket om een satelliet uit te schakelen.