De aarde vanuit de ruimte: Yucatan

In deze editie van ‘De aarde vanuit de ruimte’ het noordelijke deel van Mexico’s Yucatan, Peninsula. Een noordoostelijk schiereiland van Centraal-Amerika ligt tussen de Golf van Mexico in het westen en de Carribische Zee in het oosten.

Merida, de hoofdstad van Yucatan, is zichtbaar in het noordwesten als een groot wit gebied dat met een oppervlakte van 35 kilometer landinwaarts bij de Golf van Mexico. Merida, ook wel bekend als ‘Witte stad’ vanwege het grote gebruik van kalksteen en witte verf, werd gebouwd door de vroegere Maya’s. Peninsula werd vroeger beschouwd als de vroegere thuisplek van de Maya-beschaving.

In aanvulling op de Mexicaanse deelstaat Yucatan: het schiereiland omvat ook de staten Quintana Roo (in het noordoostelijke deel van het schiereiland), Campech (in het westen) en grotere delen van Belize en Guatemala. Het touristische centrum Cancunis is zichtbaar in het noordoostelijke deel van Peninsula. Gedeeltelijk onder het wolkendek aan de oostkust ligt Cozumel.

Deze foto is gemaakt door Envisat’s Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) op 26 oktober op volle resolutie van 300 meter.