Spionagesatelliet wordt tijdens maansverduistering vernietigd

Het vernietigen van een spionagesatelliet door het Amerikaanse leger is volgens Rusland een verkapte test voor het bijna-voltooide raketverdedigingssysteem van het land. Het Pentagon heeft volgens het Russische Ministerie van Defensie niet genoeg argumenten gegeven voor het neerschieten van de sinds 2006 oncontroleerbare USA 193. Ze verdenken de Verenigde Staten ervan dat ze deze gelegenheid willen gebruiken om te testen of ze satellieten van andere landen kunnen uitschakelen. [update 16.45 uur]

De operatie is absoluut geen test van een programma dat opgezet is voor het uitschakelen van de communicatiemiddelen van andere naties in de ruimte, aldus hoge functionarissen van het Witte Huis. Tientallen diplomaten van de Verenigde Staten is opgedragen om andere regeringen te in te lichten over het feit dat de vernietiging bedoeld is voor het verijdelen van de aantasting van de volksgezondheid door de giftige hydrazine aan boord van de satelliet. Volgens hen heeft het land geen kwade bedoelingen, al denkt Rusland daar anders over: “we zullen maatregelen gaan nemen als dit niet het geval is.”

Update:
Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN wordt de spionagesatelliet aanstaande donderdag neergeschoten. Dat gebeurt waarschijnlijk tijdens de totale maansverduistering in de nacht van 21 op 22 februari rond de klok van half vijf. Piloten hebben namelijk het bevel gekregen om rond dat tijdstip niet te vliegen in de buurt van het Hawaïaanse eiland Maui, terwijl de USA 193 zich daar op dat moment net boven bevindt.

Meer informatie:
» Bezorgdheid over vernietiging spionagesatelliet VS
» VS gaan spionagesatelliet vernietigen met raket
» Verenigde Staten willen ruimtewapens blijven houden
» Inslagplek spionagesatelliet ligt in Verenigde Staten
» ‘Spionagesatelliet kan geheimen VS ontmaskeren’
» China wil toestemming om GPS-satellieten te vernietigen