Astrofysici hebben aanwijzigingen gevonden voor het bestaan van golven in de zee van neutrino’s die het universum vult. Volgens de huidige theorieën begonnen deze kleine deeltjes ongeveer één seconde na de oerknal hun weg te vinden in het universum, nadat ze reeds in grote hoeveelheden waren ontstaan. Toen deze neutrino’s eenmaal vrijuit door de ruimte konden reizen, vormden ze een zogeheten neutrino-achtergrond, waar mogelijk golven in ontstonden door variaties in de dichtheid van het heelal.
Dat is de conclusie van Roberto Trotta en Alessandro Melchiorri van de universiteit van Oxford en Rome in Engeland en Italië. Het tweetal simuleerde de uitwerking van de rimpelingen op de achtergrondstraling, die zo’n 300.000 jaar na de oerknal ontstond en vandaag de dag verspreid wordt door sterrenstelsels. Hun resultaten kwamen overeen met de microgolf achtergrond, welke in kaart werd gebracht met NASA’s satelliet WMAP en metingen aan de verspreiding van sterrenstelsels door de Sloan Digital Sky Survey.
“We zijn erg verrast door het feit dat de gegevens van vandaag ons in staat stellen om fijngevoelige gebeurtenissen als deze te bestuderen,” aldus Trotta. “Het is prachtig dat de kosmologie ons een laboratorium ter grootte van het universum schenkt.” Maar hij benadrukt dat het noodzakelijk is dat er beter onderzoek gedaan wordt naar de microgolf achtergrond om dit resultaat te bevestigen. Dat kan mogelijk pas gedaan worden na de lancering van ESA’s satelliet Planck op 31 juli van dit jaar.