Nederlandse zonnepanelen op Europese ruimtevrachtschip

Op 8 maart om 05:23 uur wordt vanaf Kourou (Frans Guyana), het eerste Europese ruimtevrachtschip, de Jules Verne, gelanceerd. Dit Automated Transfer Vehicle (ATV) voor transport in de ruimte wordt gelanceerd op de Europese raket Ariane-5 en koppelt volautomatisch aan het International Space Station (ISS). Nu het Europese laboratorium, Columbus, succesvol aan het ruimtestation ISS is toegevoegd, zal Europa bijdragen aan het in gebruik houden van het ruimtestation ISS door regelmatig ATV’s te lanceren.

Vanaf 2008 zullen de ATV’s, met elk een transportcapaciteit van 8 ton, het ruimtestation ISS voorzien van experimenten, onderdelen, brandstof en voedsel, lucht en water voor de astronauten. Ook zal ATV het ruimtestation een duwtje geven, zodat dit op een hoogte van 400 km om de aarde blijft cirkelen. Na zo’n 6 maanden wordt de ATV ontkoppeld van het ruimtestation en verbrandt, met aan boord 6 ton aan afval, in de atmosfeer.

De ATV’s worden gebouwd onder leiding van EADS-Astrium. Ook Nederlandse bedrijven leveren een bijdrage aan de ATV. Zo levert DutchSpace de zonnepanelen en Bradford Engineering de onderdelen voor het regelen van de druk en de luchtcirculatie. Verder hebben DutchSpace en Atos Origin gewerkt aan projecten waarbij simulaties werden gedaan van o.a. de volautomatisch koppeling van ATV aan het ruimtestation.