Canadese astronomen jagen op meteoren

Astronomen van de Universiteit van Londen in Canada hebben de afgelopen tijd geprobeerd om een heldere meteoor op video vast te leggen. Met een netwerk van zogeheten all-sky camera’s, welke zijn opgesteld in het zuidelijke deel van de provincie Ontario, is dat gelukt. Volgens Peter Brown, die gespecialeerd is in meteoren en meteorieten, werd er afgelopen woensdag om 22.59 uur lokale tijd een heldere vuurbol geregistreerd. De verschijning was de aanleiding van veel ongeruste telefoontjes.

Brown hoopt op deze manier in samenwerking met Wayne Edwards, een student van de universiteit, de inslagplek van dit soort meteorieten te bepalen in het gebied Parry Sound. Het tweetal zegt van plan te zijn de overblijfselen van een dergelijke vuurbol te gaan zoeken. Volgens Edwards kunnen ze binnen een afstand van twaalf kilometer de plek bepalen waar zo’n stuk steen ingeslagen moet zijn en de Canadees wil op die manier een kaart maken die het zoeken kan vergemakkelijken.

“De meeste meteoren verbranden als ze zich op een hoogte van zestig tot zeventig kilometer boven het aardoppervlak bevinden. We hebben deze vuurbol tot een hoogte van ruim 24 kilometer kunnen volgen, dus we zijn er zeker van dat er tenminste één fragment te vinden moet zijn,” zei Edwards. “Er valt nog zo ontzettend veel te leren over de evolutie van ons zonnestelsel, en daar kunnen deze stenen ons uitstekend bij helpen.” De rots, of rotsen, zullen waarschijnlijk ongeveer een kilogram wegen, dus een goede voorbereiding is volgens hem wel vereist.

Klik hier voor de video.