ATV Jules Verne vanochtend met succes gelanceerd

ATV Jules Verne is vanochtend met succes door een Ariane 5-raket in een lage baan om de aarde gelanceerd. Jules Verne is het eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het is een nieuwe serie autonome ruimtevaartuigen, ontworpen om het internationale ruimtestation ISS te bevoorraden en afval mee terug te nemen. De komende weken zal het voertuig manoeuvres uitvoeren op weg naar het ruimtestation, om daar uiteindelijk aan te koppelen.

De lancering vond plaats om 05:03 Nederlandse tijd vanaf het Guiana Space Centre, de Europese lanceerbasis in Kourou in Frans-Guyana. Voor deze vlucht was een nieuw type Ariane-5 nodig, de Ariane 5ES. Deze is speciaal aangepast om het voertuig van bijna 20 ton – meer dan twee keer zo zwaar dan de zwaarste last die Ariane 5 die tot nu toe heeft gedragen – in een lage baan om de aarde te kunnen lanceren. De Ariane 5 werd gelanceerd in een baan met een hoek van 51,6 graden ten opzichte van de evenaar en is uitgerust met een bovenste trap die opnieuw ontsteken mogelijk maakt.

Voor deze ongewone lanceerbaan was de plaatsing van twee telemetrie-volgstations nodig, een op een schip in de Atlantische Oceaan en een op de Azoren . De bovenste trap van de Ariane 5 voerde een eerste ontbranding van 8 minuten uit boven de Atlantische Oceaan en ging toen een zweeffase van 45 minuten in waarbij hij over Europa en Azië vloog, alvorens weer te ontsteken voor een circularisatie-ontbranding van 40 seconden boven Australië. De separatie van Jules Verne vond plaats om 06:09 Nederlandse tijd, binnen het bereik van een grondstation in Nieuw-Zeeland.