Komend weekend Nationale Sterrenkijkdagen

In het weekend van 14 t/m 16 maart 2008 worden in Nederland voor de 32-ste keer de jaarlijkse landelijke sterrenkijkdagen gehouden. Op 74 plaatsen door heel Nederland is het publiek (jong en oud!) welkom. De meeste sterrenwachten, een aantal KNVWS-afdelingen en andere enthousiaste amateurs stellen dan hun deuren open om het publiek op informele wijze te laten kennisnemen van sterrenkunde.

Als we half maart helder weer is en we rond 21 uur in de richting van het zuiden kijken, zien we daar een zeer heldere, heftig twinkelende ster. Dat is Sirius. Het is de helderste echte ster van de hele hemel. Iets links boven Sirius valt een andere ster op: die heet Procyon. Rechts boven Sirius is er een mooie samenstand van drie even heldere sterren op een rij. Onder dit drietal en ook erboven staan twee goed zichtbare sterren. Samen vormt dit zevental het sterrenbeeld Orion. Een eindje boven Orion, hoog in het zuidwesten is een geel-oranje stip te zien: dat is geen ster, het is de planeet Mars. Op 14 en 15 maart staat de maan in de buurt van deze planeet: op 14 maart rechts ervan en een dag later links van Mars.

Als we Mars bekijken met een telescoop zien we een klein roodachtig bolletje met een wit stipje erop. Dat laatste is een poolkap van de planeet.

Links van Sirius, vrij hoog in het zuidoosten, staat het sterrenbeeld Leeuw met daarin een opvallend lichtpuntje. Dat is Saturnus, de beroemde planeet met de ringen. Vlak boven Saturnus staat een iets zwakkere stip. Dat is de ster Regulus, de hoofdster van de Leeuw.

Met een telescoop bekeken is Saturnus inderdaad een bolletje omgeven door een smalle ring. Bovendien is op enige afstand van de planeet een kleine stip te zien. Dat is zijn grootste maan Titan. Met een grote amateurtelescoop zijn nog meer maantjes te zien.

In Orion bevindt zich de beroemde Orionnevel. Dat is een grote gasnevel tussen de sterren. Hij bevindt zich 1500 lichtjaren van ons vandaan. In de nevel worden nog steeds sterren geboren. Rechtsboven Orion staat het sterrenbeeld Stier met als helderste ster Aldebaran. In de Stier bevindt zich onder andere het Zevengesternte, een mooie sterrenverzameling, die ook bekend is onder de naam Pleiaden.