Lancering Proton-raket met Amerikaanse satelliet mislukt

Een Russische Proton-M-draagraket is er niet in geslaagd een Amerikaanse telecomsatelliet te lanceren, zo heeft het Amerikaans-Russische lanceerbedrijf ILS gemeld. Het betrof geen ontploffing of crash. De raket vertrok om 00:18 uur Nederlandse tijd op de basis Bajkonoer in Kazachstan met de Americom 14 (AMC-14)-satelliet. De drie eerste trappen van de zware draagraket functioneerden normaal, maar de tweede van drie ontbrandingen van de baaninjector Breeze-M faalde.

De Breeze-M diende een kleine zeven uur te vliegen om de 4,14 ton wegende AMC-14 in een voorlopige geosynchrone baan te brengen met een apogeum van 35.786 km, een perigeum van 6257 km en een inclinatie van 19.7 graden ten opzichte van de evenaar. De Americom 14 is door Lockheed Martin gebouwd op een A2100-platform voor het Dish Network van de Amerikaanse operator Echostar, deel uitmakend van de Luxemburgs-Amerikaanse groep SES-Americom. De kunstmaan had een voorziene levensuur van 15 jaar.

Na de crash van een Proton-M kort na de lancering begin september tengevolge van een defecte kabel in het systeem dat voor de afscheiding van de eerste trap diende te zorgen, is het de tweede mislukking op ruwweg een half jaar tijd voor de Russische draagraket. Een onderzoek van een Russische staatscommissie en van ILS, dat juridisch gezien een Amerikaans bedrijf dat een joint-venture is tussen het Russische staatsbedrijf Kroenitsjev en het wat schimmige Amerikaanse Space Transport, zelf moet uitmaken wat is misgelopen.