Giftige brandstof en puin regent neer over Siberië

De trappen van raketten die gelanceerd worden vanaf het lanceerplatform van het Kennedy Space Center in Florida belanden altijd in de Atlantische Oceaan, ver van de bewoonde wereld, maar mensen die wonen in de normaal rustige en schilderachtige republiek van Altai in Siberië moeten een oogje in het zeil houden wanneer er een raket op weg gaat naar de ruimte vanaf het nabijgelegen Baikonur Cosmodrome in Kazachstan. Op dat moment is het namelijk nogal gevaarlijk om in het gebied te wonen.

Twee incidenten die te maken hebben met vallend puin in de afgelopen twee weken hebben boeren in Siberië aangespoord om een klacht in de dienen tegen de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos voor de schade die op hun landgoed ontstond. Een viertal paarden vond de dood toen ze in aanraking kwamen met giftige brandstof, dat nog aanwezig was in een neergestort brokstuk van een raket, en op diezelfde dag landde een stuk metaal met een doorsnede van 4,5 meter slechts enkele meters van een huis. De autoriteiten hebben eerder een gebied uitgestippeld waar puin uit de ruimte terecht kan komen, maar in beide gevallen bevond de inslagplek zich hier buiten.

Maar niet alleen dieren en de natuur worden het slachtoffer van de activiteiten van de ruimtevaartorganisatie. In 2007 kregen 27 mensen ziektes die geretaleerd konden worden aan kanker en ontstonden door neergestort puin van raketten, terwijl in september van het afgelopen jaar de lucht in Kazachstan vervuild werd door een Russische Proton-M raket, welke kort na de lancering met een Japanse communicatiesatelliet crashte in de stad Zhezkazgan. Rusland betaalde dan wel twee miljoen dollar aan de Kazachstan na het ongeluk, maar zelfs een half jaar na de mislukte lancering is de lucht in het gebied nog ernstig vervuild door de giftige brandstof van de raket.

In het geval dat er iets mis gaat met de raket tijdens de lancering, is de procedure voor het vluchtleidingscentrum dat deze vernietigd wordt, waardoor er hoogstens wat kleine brokstukken verspreid worden in een groot gebied. Maar lokale inwoners zeggen dat dit niet meer gebeurd sinds de val van de Sovjet-Unie, en dat Rusland zich eigenlijk geen zorgen maakt over de gevolgen van neerstortend puin met giftige brandstof. Met andere woorden: de Russen betalen wat Kazachstan eist en voor de rest zoeken de slachtoffers het maar zelf uit – hoe hard dat ook klinkt. Maar wie weet gaat daar verandering in komen, nu eerder besproken boeren naar alle waarschijnlijkheid de ruimtevaartorganisatie Roskosmos gaan aanklagen.


Deze man zag op een ochtend ineens een deel van een raket op zijn erf liggen. Het had niet veel gescheeld of de trap met giftige brandstof was op zijn huis terecht gekomen.


Een andere boer vond een neergestort voortstuwingssysteem op zijn landgoed, waar zijn paarden een nacht lang aan hadden zitten snuffelen. Zij overleden door de giftige brandstof.