Neutrino’s kunnen buitenaardse wezens verraden

Indien er ergens in het universum een buitenaardse beschaving een gigantische deeltjesversneller heeft gebouwd, kunnen wij vanaf 2011 een signaal opgevangen van de neutrino’s die bij het plaatsvinden van hoog-energieke botsingen in een dergelijke machine ontstaan. Dat beweert althans de wetenschapper Zurab Silagadze van het Instituut voor Nucleaire Fysica in de Russische stad Novosibirsk. Dertig jaar geleden werd dit idee al geopperd en nog steeds bestaat er de hoop dat dit ooit is gebeurd.

Op onze planeet heeft een betrekkelijk groot aantal fysici hun zinnen gezet op de ontwikkeling van versnellers die in staat zijn om hoog-energieke botsingen tussen zogeheten ‘muon-deeltjes’ laten plaatsvinden. “Als er in een beschaving als de mensheid gedacht wordt over het bouwen van dit soort machines, kan dat ook het geval zijn bij andere beschavingen – mits deze bestaan,” zei Silagadze.

Tijdens een dergelijke proces ontstaat er een krachtige straal van neutrino’s, welke de interstellaire ruimte in zou worden gestuurd. De IceCube, een observatorium dat op dit moment op een diepte van 2,4 kilometer onder het ijs van Antarctica wordt gebouwd, zou deze deeltjes moeten opgevangen met zijn ruim vierduizend detectoren. Wanneer deze neutrino’s in botsing komen met andere atomen worden er namelijkmuonen geproduceerd, die – als ze in aanraking komen met het ijs – zorgen voor het ontstaan van Cherenkovstraling. De IceCube kan deze straling zien als een kleine blauw flits.

Silagadze is niet de eerste wetenschapper die het idee oppert dat buitenaardse wezens zichzelf kunnen verraden door het ontstaan van neutrinostralen. Enkele tientallen jaren geleden vermoedden fysici al dat dit het geval zou kunnen zijn, omdat andere beschavingen volgens hen zouden denken dat niemand anders in het universum in staat zou zijn om een signaal van deze neutrino’s op te pikken. De vraag is natuurlijk: zullen we daar ooit achter komen?