Maan Titan bezit mogelijk levensvatbare oceaan

Volgens wetenschappers ligt er mogelijk een oceaan met chemische ingrediënten voor leven verscholen onder het oppervlak van Saturnus’ maan Titan, welke in combinatie met zijn dichte atmosfeer de oorzaak is van verschuivingen die plaatsvinden op de grootste maan van de ringenplaneet. Radarwaarnemingen die de afgelopen drie jaar zijn uitgevoerd door de ruimtesonde Cassini hebben namelijk aangetoond dat snelheid waarmee Titan ronddraait in dat tijdsbestek een klein beetje is verhoogd.

Krachtige winden zorgen er mogelijk voor dat het oppervlak van de maan van voor naar achter beweegt, wat betekent dat de atmosfeer van Titan de snelheid – waarmee deze om zijn as draait – verhoogt en vervolgens later in het jaar weer vertraagt. Maar om de geologische kenmerken van het object te veranderen zou deze dampkring normaal gesproken hulp moeten krijgen van een vloeibare oceaan tussen de korst van Titan en diens kern, aldus een studie die onder leiding stond van astronoom Ralph Lorenz van de Universiteit van John Hopkins in de Verenigde Staten. De onderzoeker maakt ook deel uit van een team dat zich bezig houdt met de missie van Cassini.

De ondergrondse oceaan bestaat naar alle waarschijnlijkheid uit water en een scheutje ammonia. Als organische moleculen – de chemische ingrediënten van het leven op aarde – inderdaad te vinden zijn op het oppervlak van de maan, is de kans groot dat deze ook in de oceaan aanwezig zijn. Volgens de onderzoekers heeft de oceaan een diepte van honderd tot tweehonderd kilometer en wordt deze bedekt door een ijskorst met een dikte van vijftig tot honderd kilometer. “Ook al weten we nog niet of er ooit leven zich heeft kunnen ontwikkelen op Titan, kan de maan ons meer vertellen over de chemische processen die uiteindelijk leiden naar het ontstaan van levensvormen,” zei Lorenz.