JAXA keurt papieren vliegtuig goed voor ‘lancering’

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft het experiment met een papieren vliegtuigje goedgekeurd. Het papieren vliegtuigje wordt ‘gelanceerd’ vanuit het Internationale Ruimtestation ISS om het traject naar aarde te bestuderen en te kijken voor toekomstige ontwerpen van ruimtevaarttuigen. De lancering moet binnen drie jaar plaatsvinden.

De papieren vliegtuigen die lijken op de Amerikaanse Space Shuttle hebben onlangs tests in een hypersonische windtunnel aan de Universiteit van Tokio doorstaan. De vliegtuigjes van zeven bij twee centimeter hebben windsnelheden van Mach-7 en hebben temperaturen van 200 graden Celsius doorstaan. Deze omstandigheden lijken veel die in de atmosfeer als een ruimtevaartuig terugkomt naar aarde.

Het is niet te voorspellen waar het vliegtuigje zal landen nadat het de atmosfeer heeft overleeft. “Het wordt in de troposfeer door de wind meegenomen”, aldus professor Shinji Suzuki. Het is mogelijk om een minizender op het vliegtuigje te zetten of er in meerdere talen “dank u om ons te verwittigen indien u dit hebt gevonden” op te zetten.