Hubble fotografeert exploderende ster in NGC 2397

Een nieuwe opname van de Hubble Space Telescope laat het vroege stadium zien van een supernova in het stelsel NGC 2397, welke zich op een afstand van zestig miljoen lichtjaar van de aarde bevindt en een typisch voorbeeld is van een klassiek spiraalstelsel dat wordt gekenmerkt door de stofbanden langs diens armen. De observaties die gedaan werden met de ruimtetelescoop werpen licht op individuele sterren in nabijgelegen stelsels en welke daarvan exploderen aan het einde van hun leven.

Met behulp van Hubble’s Advanced Camera for Surveys konden vele sterren in het sterrenstelsel in kaart gebracht worden, welke ervoor zorgen dat de spiraalarmen van NGC 2397 een donkere kleur hebben en vanaf de aarde alleen als een silhouet gezien kunnen worden. Daar valt namelijk geen tot weinig licht op. In het centrum van het object zijn vooral oudere gele en rode sterren te vinden, terwijl er in de buitenste armen nog nieuwe sterren worden geboren. De helderste sterren in deze actieve stervormingsgebieden zijn op de opname te zien als blauwgekleurde stipjes.

De ruimtetelescoop werd in opdracht van astronomen van de Universiteit van Belfast in Noord-Ierland op het sterrenstelsel gericht, omdat men twee jaar geleden stuitte op de supernova 2006bc. Onder leiding van professor Stephen Smartt heeft een team van onderzoekers dankzij de Hubble uitgebreid onderzoek kunnen doen naar de exploderende ster, waardoor zij een beter beeld konden krijgen van welke sterren aan het einde van hun leven zullen ontploffen. Toch weet men nog steeds niet hoe massief een ster moet zijn om na zijn dood een supernova te laten ontstaan, al zullen toekomstige observaties ons daar ongetwijfeld meer over kunnen vertellen.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie van 3187 kB.