Nieuwe, prachtige 3D-beelden van ravijn op Mars

ESA’s Mars Express heeft op een indrukwekkende wijze een landschap op onze buurplaneet driedimensionaal in kaart gebracht met zijn hogeresolutie-stereocamera, de HRSC genaamd. De beelden laten Hebes Chasma zien, een merkwaardig bergachtig gebied dat zich bevindt in een ravijn dat in het bezit is van rivierachtige ‘vingers’ die over het Martiaanse oppervlak lopen. De door de ruimtesonde gefotografeerde regio toont kenmerken die een resolutie hebben van maarliefst vijftien meter.

De HRSC van de Europese sonde kijkt op dit moment neer op het oppervlak van de rode planeet en is bezig met het maken van kleurenfoto’s en driedimensionale beelden van de gehele planeet, welke een maximale resolutie hebben van maarliefst twee meter. Door verschillende opnamen – die ieder een andere resolutie hebben – met elkaar te combineren kan de vierde planeet van ons zonnestelsel uiterst nauwkeuring in kaart gebracht worden. Ook is het mogelijk om de kenmerken op Mars stereoscopisch in kaart te brengen door te fotograferen op drie verschillende golflengten en kan het oppervlak vanuit talloze standpunten bekeken worden.

Hebes Chasma is een erg opvallend Martiaanse kenmerk en ligt ten noorden van Valles Marineris, een ravijn dat ook wel de ‘Grand Canyon van Mars’ wordt genoemd. Het gebied is in het bezit van een ingesloten gebergte van bergen met een hoge en relatief vlakke top. Het ravijn is op sommige plaatsen meer dan acht kilometer diep, dus de hoogste berg op onze planeet – de Mount Everest – zou makkelijk in het gebied passen. Vermoedelijk heeft er in het ravijn ooit vloeibaar water gestroomd, waardoor er grachten ontstonden rond de bijna negen kilometer hoge berg die te vinden is in het midden van de regio en waarvan alleen de top droog bleef.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie van 1500 kB.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie van 1600 kB.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie van 1600 kB. Om de opname zo goed mogelijk te kunnen bekijken moet je een 3D-brilletje gebruiken.