Geen maximumsnelheid voor parachutes op Mars

Het is een goede zaak dat er geen maximumsnelheid is op Mars, omdat de volgende parachute die richting de rode planeet zal vliegen zich sneller zal ontvouwen dan men mag rijden op de snelweg. De parachute is ontworpen om het Mars Science Laboratory af te remmen als deze met een snelheid die twee keer groot is als deze snelheid van het geluid door de Martiaanse atmosfeer raast. Het vaartuig moet in de zomer van 2010 een rover op het oppervlak van onze buurplaneet laten landen.

Ingenieurs van de ruimtevaartorganisatie NASA hebben de afgelopen tijd twee verschillende technieken gebruikt om parachutes te ontvouwen in de windtunnel van het Ames Research Center. Zij schoten deze met een kanon naar het midden van de tunnel, waar de parachute vervolgens met een windsnelheid van iets minder dan honderdveertig kilometer per uur vloog. Alle vier de tests die werden gedaan waren succesvol, omdat er geen schade ontstond aan de parachutes. Terwijl het tweetal op de proef werd gesteld zijn er ook verschillende video’s gemaakt, welke gebruikt zullen worden bij het ontwikkelen van een definitief ontwerp.

De Mars Science Laboratory wordt naar alle waarschijnlijk in september 2009 gelanceerd en moet een jaar later tussen juli en september landen op het oppervlak van onze buurplaneet. De rover zal drie keer zo zwaar en twee keer zo breed zijn als de Marsrovers Spirit en Opportunity en verwacht wordt dat deze een jaar lang zal functioneren, al kan dat natuurlijk ook nog anders uitpakken. Met behulp van de instrumenten van het vaartuig moet het op zoek gaan naar microbacterieel leven dat mogelijk verscholen zit in het oppervlak van Mars. De missie kost anderhalf miljard dollar.