Studenten mogen ruimtesonde Cassini besturen

De ruimtevaartorganisatie NASA stelt studenten in staat om de ruimtesonde Cassini, welke sinds 2004 onderzoek doet naar planeet Saturnus en zijn manen, voor een dag te besturen om op die manier de interesse in wetenschap onder de jeugd een stimulans te geven. Jongeren die in het vijfde tot en met het twaalfde schooljaar in de Verenigde Staten zitten mogen, wanneer ze winnen drie verschillende objecten kiezen die de ruimtesonde op 10 juni aanstaande onder de loep zal nemen.

Wetenschappers die betrokken zijn bij de missie van Cassini discussiëren dagelijks over welke hemellichamen de ruimtesonde moet fotograferen en onderzoeken, maar die taak zullen studenten nu op zich gaan nemen als ze deel willen nemen aan de competitie ‘Cassini Scientist-for-a-Day’. Om kans te maken op de prijs moet men een brief van ongeveer vijfhonderd woorden schrijven en opsturen naar de ruimtevaartorganisatie, waarin precies staat beschrijven welke objecten op 10 juni bestudeerd moeten worden door de ruimtesonde. De winnaars zullen gekozen worden uit drie verschillende leeftijdsgroepen.

Op de dag waarop Cassini bestuurd mag worden zal deze zich 793.000 kilometer van ringenplaneet Saturnus bevinden en deze met een snelheid van bijna 23.000 kilometer per uur naderen. Dat betekent dat het ruimtevaartuig iets minder dan een uur de tijd krijgt om Saturnus’ manen Rhea, Enceladus, Pan en een deel van de ringen van de planeet te bestuderen. “Het is een leuke en goede manier voor kinderen om meer te weten te komen over Saturnus en wat de missie precies inhoudt,” aldus Rachel Zimmerman-Brachman van NASA’s Jet Propulsion Laboratory.