Krachtigste laser ooit is helderste licht in het universum

Fysici hebben de meest krachtige laser op onze planeet in werking gesteld, waarvan de pulsen sterker zijn dan elke andere lichtbron die tot op de dag van vandaag gevonden werd in het universum. De extreme temperaturen en dichtheden die het tot stand kan brengen zal wetenschappers in staat stellen om meer te weten te komen over de omstandigheden in exploderende sterren en in de kernen van gasplaneten zoals Jupiter. De laser is sinds 31 maart jongstleden in gebruik genomen.

De laser kan infrarode lichtpulsen uitzenden die een kracht hebben van meer dan één petawatt, wat overeenkomt met één miljard watt dat vermenigdvuldigd wordt met een miljoen. De mensen die de krachtige lichtbron ruim twee weken geleden in gebruik hebben genomen verwachten dat het vermogen van de laser binnen enkele weken opgevoerd kan worden tot zelfs anderhalf petawatt. Diens straal kan gericht worden op een stip waarvan de breedte tien keer zo klein is als die van een menselijke haar, waardoor er een lichtintensiteit wordt bereikt die hoger is dan ooit voorkwam in het universum sinds de oerknal.

Wanneer de laser een straal uitzendt bevat deze slechts tweehonderd joule, een hoeveelheid die in enkele seconden wordt verbruikt door een normale lichtbron. Deze energie zit echter opgesloten in een puls met een lengte die tien keer zo klein is als een miljardste van een seconde, waardoor de straal de meest krachtige is die men kan laten ontstaan op aarde. Met behulp van de laser kunnen wetenschappers een stuk aluminium verwarmen tot een miljoen graden Celsius en is het mogelijk om de drukgolf die ontstaat bij de ontploffing van een ster na te bootsen. Het apparaat is te vinden in de Universiteit van Texas in de Verenigde Staten.