De dertien jaar oude lagere scholier Nico Marquardt uit Duitsland heeft bepaald dat de kans dat de asteroïde 99942 Apophis onze planeet zal raken in 2029 groter is dan men aanvankelijk veronderstelde. Met behulp van observaties van verschillende telescopen heeft hij berekend dat er een kans van 1 op 450 bestaat dat de ruimterots in zal slaan op aarde en verbeterde daarmee de foute berekeningen die eerder werden gedaan door wetenschappers van de ruimtevaartorganisatie NASA.
Men had eerder bepaald dat er een kans van 1 op 45.000 bestond dat Apophis recht op onze planeet af zou stevenen, maar NASA vertelde afgelopen week aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dat de jonge wizzkid gelijk heeft. Volgens de Duitser bestaat er een kans dat de asteroïde in botsing komt met satellieten op 13 april 2029. Deze satellieten bevinden zich op een afstand van 35.880 kilometer boven het oppervlak, terwijl Apophis de aarde in dat jaar zal naderen tot op slechts 32.500 kilometer. Wanneer de rots in aanraking komt met satellieten wordt zijn baan verstoord en komt deze op ramkoers te liggen met onze planeet. Er bestaat dan een kans dat Apophis in 2036 in zal slaan.
Indien de asteroïde in botsing komt met de aarde in 2036 zal er een klomp van ijzer en iridium, welke een doorsnede heeft van 320 meter, terechtkomen in de Atlantische Oceaan. Door zijn gewicht van maarliefst tweehonderd miljard ton zal het zorgen voor het ontstaan van immens grote tsunamigolven, waardoor zowel kustlijnen als het binnenland onder water komen te staan. Bovendien is onze planeet vanaf dat moment gehuld in een dikke wolk van stof die ervoor zorgt dat onze planeet sterk afkoelt. De jongen deed de ontdekking toen hij bezig was met een project voor een regionale wetenschapscompetitie, welke hij ‘Apophis – The Killer Asteroid’ noemde.
Update 17.30 uur:
Volgens een woordvoerder van de ruimtevaartorganisatie ESA kloppen de berekeningen van Marquardt niet. “De berekeningen van NASA zijn juist, en die van deze jongen niet,” zei hij tegen The Register.