Volle maan kan gevaarlijk zijn voor astronauten

Het is al een geruime tijd bekend dat er vreemde dingen gebeuren wanneer het Volle maan is, maar nog niet dat onze natuurlijke satelliet op dat moment toegetakeld wordt door de magnetostaart van de aarde, waardoor er stofstormen ontstaan en ontladingen van statische elektriciteit plaatsvinden op het maanoppervlak. Volgens de ruimtevaartorganisatie NASA, welke de ontdekking deze week naar buiten bracht, kan deze gebeurtenis een gevaar vormen voor astronauten op de maan.

Onze gehele planeet wordt omgeven door een bubbel van magnetisme die ontstaat door de ronddraaiende kern. Deze krijgt de vorm van een staart als het in botsing komt met de zonnewind. Wanneer onze maan vol is is wordt deze geraakt door elektronen, welke het oppervlak een negatieve elektrische lading geven. Op de zijde van de maan die verlicht wordt wordt dit tegengewerkt door zonlicht dat bestaat uit fotonen, die ervoor zorgen dat de elektronen weggeduwd worden, maar op de nachtzijde kunnen deze geladen deeltjes gewoon hun gang gaan, waardoor de lading op kan lopen tot enkele duizenden volt.

Door de ontladingen worden er stormen van elektrisch geladen stofdeeltjes gevormd. Het extreem grote verschil in de lading zorgt er mogelijk voor dat er stof van de negatieve nachtzijde naar de minder negatieve dagzijde vliegt en het sterkst wordt boven de gebieden waar de zon achter de horizon vandaan komt of verdwijnt. Hierdoor kunnen astronauten een onwelkome schok krijgen als ze tijdens hun verblijf op de maan met een andere astronaut, een deurknop of een deel van gevoelige elektronica in aanraking komen. Het mag duidelijk zijn dat iedere astronaut die op reis zou gaan naar onze natuurlijke satelliet alles hierover wil weten voordat hij of zij vertrekt.