Kleine kans op botsing tussen aarde en andere planeet

Het is uiteraard niet bekend op welke manier het leven onze planeet ten einde zal komen in de verre toekomst, maar de kans bestaat dat een botsing van een andere planeet met de aarde deze voortijdig onleefbaar maakt. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat het mogelijk is dat de banen van Mercurius en Mars over ruwweg veertig miljoen jaar onstabiel worden en deze op ramkoers met onze planeet komen te liggen, nog lang voordat onze ster begint op te zwellen tot een hete rode reuzenster.

De studie suggereert dat de kans één tot twee procent is dat de kleinste planeet van ons zonnestelsel, de met kraters bezaaide Mercurius, in de komende vijf miljard jaar uit zijn baan vliegt. Een dergelijke gebeurtenis zou catastrofale gevolgen kunnen hebben voor onze planeet, omdat deze ervoor kan zorgen dat het binnenste deel van ons zonnestelsel onstabiel wordt en de rotsplaneet in botsing komt met de aarde. Ook bestaat er de mogelijkheid dat buurplaneet Mars in zal slaan op onze planeet, welke op dat moment letterlijk zou gaan koken door de hitte die zou ontstaan bij de inslag.

De bevindingen zijn gebaseerd op duizend verschillende simulaties die op de computer uitgevoerd werden, waaruit bleek dat er een kleine kans bestaat dat de baan van Mercurius in de verre toekomst verstoord wordt door de sterke aantrekkingskracht van gasplaneet Jupiter. Hierdoor zouden de vier rotsplaneten in ons zonnestelsel – Mercurius, Venus, de aarde en Mars – steeds meer invloed op elkaar uit gaan oefenen, waardoor deze in botsing met elkaar kunnen komen. Waarschijnlijk werd de maan enkele miljarden jaren geleden gevormd bij een soortgelijke botsing tussen onze planeet en object ter grootte van de rode planeet Mars, welke de naam Theia heeft gekregen.