Een onderzoek dat is uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Providence heeft uitgewezen dat het klimaat op onze buurplaneet Mars levendiger is dan men aanvankelijk veronderstelde. Er is namelijk bewijs gevonden voor de recente aanwezigheid van dikke, beweeglijke gletsjers op het oppervlak van de rode planeet. De ontdekking vergroot de kans op het vroegere bestaan van leven op diens oppervlak, omdat het vloeibare water een daarvoor een veilige haven kan zijn.
Enkele miljarden jaren geleden zag het onverstoorde oppervlak van Mars er veel anders uit dan nu het geval is. Maar deze rust werd ruw verstoord door een meteorietinslag, welke ervoor zorgde dat het Martiaanse oppervlak droog kwam te liggen. Men vermoedt dat er vanaf dat moment weinig is gebeurd op onze buurplaneet, al lijken nieuwe beelden die gemaakt zijn van de rode planeet te laten zien dat Mars veel levendiger is dan gedacht. Op de opnamen zijn namelijk structuren zichtbaar die erop duiden dat er recentelijk gletsjers te vinden waren rond de evenaar, welke een dikte hadden van één tot drie kilometer.
Nu bevinden deze ijslagen zich daar niet meer, maar de kans is groot dat de gletsjers daar honderd tot tien miljoen jaar geleden wel te vinden waren. Dat is geologisch gezien gisteren. Met het bewijs voor deze activiteit op zak kan men zeggen dat het klimaat op Mars vaak veranderd, iets dat zomaar opnieuw kan gebeuren. De onderzoekers toonden dit aan met behulp van foto’s die zijn genomen door NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter, welke een laaggelegen ravijn in kaart heeft kunnen brengen dat in het bezit is van stenen die laten zien waar de rand van één van de vroegere gletsjers zich bevond.