Groen licht voor lancering Europese satelliet GIOVE-B

GIOVE-B, de tweede Galileo-satelliet, wordt gelanceerd in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 april om 00:16 uur Nederlandse tijd. De tweede navigatiesatelliet van het project is gebouwd door de Europese industrie, onder leiding van het Duitse Astrium GmbH. Twee jaar na de succesvolle GIOVE-A missie is het nu de beurt aan GIOVE-B om de technologie van Galileo verder te demonstreren. De lancering is rechtstreeks te volgen via het internet op de website van het ruimtevaartuig.

De satelliet heeft twee kleine rubidium atoomklokken aan boord, elk met een afwijking van maximaal tien nanoseconden per dag. En er is zelfs een nóg nauwkeuriger klok: de Passive Hydrogen Maser (PHM), die een precisie heeft van één nanoseconde per dag. Dit is de meest stabiele klok die ooit in de ruimte heeft gefunctioneerd. Aan boord van elke uiteindelijke Galileo-satelliet komen twee PHM’s en twee rubidium klokken als back-up.

Naast demonstraties van de Galileo-technologie is GIOVE-B ook bedoeld om de frequenties van het nieuwe navigatiesysteem veilig te stellen nu GIOVE-A (gelanceerd in december 2005) aan het eind van zijn operationele levensduur komt. De volgende stap op weg naar het Galileo navigatiesysteem is de lancering van vier operationele satellieten. In 2010 testen deze wegbereiders de infrastructuur in de ruimte en op de grond. Daarna wordt de rest van de dertig Galileo-satellieten naar de ruimte gebracht en is het eerste civiele satellietnavigatiesysteem een feit.

• De lancering van de satelliet is via deze website te volgen.