Delfi-C3 vanochtend met succes gelanceerd

De nano-satelliet Delfi-C3 is maandagochtend met succes gelanceerd vanaf de Indiase basis Sriharikota. De kunstmaan is gemaakt door studenten van de TU Delft en is de eerste universiteitssatelliet van Nederlandse makelij die de ruimte is ingeschoten. Rond half 10 ontvingen de studenten via een zendamateur een eerste signaal van de Delfi.

Studenten die de afgelopen drie jaar aan de kunstmaan hebben gebouwd, volgden de lancering vanuit een speciaal ingericht Mission Control Center in Delft. De spanning was het afgelopen half jaar extra gestegen, omdat de lancering al een paar keer was uitgesteld, wat volgens de TU niet ongebruikelijk is in de ruimtevaart. Toen het eerste signaal kwam, was de vreugde groot: het ding werkt.

De Delfi-C3 is de vierde Nederlandse satelliet ooit die is afgeschoten en bovendien de kleinste in de geschiedenis van de vaderlandse ruimtevaart. De kunstmaan heeft de afmetingen van een pak melk. Het ruimtevaartuigje heeft nieuwe technologie aan boord die in de ruimte wordt getest. Het gaat om zonnepanelen en -sensoren. De Delfi is bovenal een project om praktijkervaring op te doen.

De Delftse kunstmaan liftte maandag samen met vijf andere satellieten van universiteiten uit verschillende landen mee met een grote Indiase satelliet. De Delfi satelliet is tot een hoogte van 630 kilometer gelanceerd. De komende twintig jaar cirkelt de satelliet om de aarde, totdat hij in de dampkring verbrandt.