Jouw eigen sonde rond planeet Venus? Dat kan!

De ruimtevaartorganisatie JAXA heeft bekendgemaakt dat het mogelijk is om een zelf ontwikkelde sonde mee te laten reizen met de Venus Climate Orbiter, een missie die in het teken zal staan van onze zusterplaneet. De Japanners stellen een kosteloze rit beschikbaar naar een lage baan rond de aarde of een reis naar Venus. Men heeft wel enkele vereisten opgesteld en JAXA is niet van plan om bepaalde manoeuvres uit te voeren om de metgezel in een baan rond de kokende planeet te brengen.

Er is ruimte voor een sonde die maximaal veertig kilogram weegt en past in een kubus met een inhoud van honderdvijfentwintigduizend kubieke centimeter. Nadat het vaartuig losgelaten wordt door de Venus Climate Orbiter zullen de Japanners zich daar niet meer over ontfermen. Een andere vereiste is dat het verzoek ingezonden wordt door een onderzoeker van een in Japan gelegen instituut en de missie moet geleidt worden vanuit het Aziatische land. Het is echter niet verplicht om deze door onderzoekers met een Japanse nationaliteit te laten besturen, al moet het voorstel zelf wel in het Japans geschreven zijn.

Iedereen die dit wel ziet zitten kan tot 23 mei een brief sturen naar de ruimtevaartorganisatie met behulp van dit document. Het is overigens niet de eerste keer dat een ruimtevaartorganisatie een lift naar de ruimte beschikbaar stelt. De in 1999 gelanceerde Mars Polar Lander had namelijk twee microsondes, welke een gewicht hadden van iets meer dan twee kilogram, aan boord die de naam Deep Space 2 hadden gekregen. De missie faalde echter toen de ruimtesonde het oppervlak van onze rode buurplaneet Mars niet wist te bereiken. Op 3 december van hetzelfde jaar had men voor het laatst contact met het drietal.