Monsterlijk zwart gat uit sterrenstelsel geschoten

Volgens een opzienbarende studie heeft men een zwart gat ontdekt dat met een hoge snelheid uit een sterrenstelsel heeft weten te ontsnappen. De gebeurtenis is mogelijk het resultaat van een botsing tussen twee zwarte gaten. Men vond van wat men denkt dat het het overblijfsel is van een afgestoten supermassief zwart gat in de vorm van een quasar met de naam SDSS J0927+2943. Quasars zijn extreem compacte objecten die steeds helderder worden naarmate ze meer materie opslurpen.

Het is waarschijnlijk dat bijna alle sterrenstelsels met een grote omvang in het bezit zijn van een supermassief zwart gat in hun kern, welke vele miljoenen of zelfs miljarden keer zo zwaar kan zijn als de zon. Wanneer twee sterrenstelsels met elkaar in botsing komen bestaat de mogelijkheid dat twee zwarte gaten in een spiraal naar elkaar toe draaien en op elkaar botsen. Een dergelijke gebeurtenis zou volgens de relativiteitstheorie van Einstein ervoor zorgen dat de omliggende ruimte verstoord wordt door het ontstaan van rimpelingen. Hierbij kan één van de twee zwarte gaten weten ontsnappen met een snelheid tot vierduizend kilometer per seconde.

De pas ontdekte quasar lijkt zich te bewegen door het inmiddels gefuseerde sterrenstelsel, zo blijkt uit observaties van de Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Dat concludeert men na het zien van twee heldere lijnen in het lichtspectrum van het object – de ene lijkt afkomstig te zijn van gaswolken in het sterrenstelsel, terwijl de andere in verband staat met materie die het andere supermassieve zwarte gat omringt. Volgens Komossa en haar collega’s zijn deze lijnen verschoven door het Dopplereffect, wat betekent dat de quasar diens sterrenstelsel met een snelheid van 2650 kilometer per seconde verlaat. Met deze snelheid zal het object op een dag zijn thuis voor altijd achter zich laten.