Vanaf het begin van zijn missie in 2004 heeft Spirit nog niet op zo’n laag energieniveau weten te opereren als op dit moment het geval is. De zonnepanelen van de Marsrover worden namelijk bedekt door een dikke laag stof die ervoor zorgt dat slechts één derde van het zonlicht in staat is om deze te bereiken. Hierdoor wordt er weinig energie gegenereerd en staat een grote hoeveelheid gegevens al een lange tijd te wachten totdat deze verzonden kan worden naar de aarde via de Odyssey ruimtesonde.
Normaal gesproken kan er met behulp van de zonnepanelen van Spirit per dag tweehonderdveertig watt-uur aan energie opgewekt worden. De hemel in het gebied waar de Marsrover zich bevindt is nu helder, wat betekent dat er niet nog meer stof terecht zal komen op de zonnepanelen en het zonlicht in overloed is. Maar een heldere hemel betekent ook dat de temperatuur op het Martiaanse oppervlak lager is dan normaal, waardoor de elektronika van Spirit minder goed kan functioneren. De temperaturen die in de nacht bereikt worden kunnen er zelfs voor zorgen dat de verwarmers van de rover het begeven en zijn instrumenten niet of nauwelijks meer gebruikt kunnen worden.
Het team van wetenschappers dat de missie van Spirit leidt gebruikt de laatste een strategie waarbij de elektronika van de Marsrover genoeg verwarmd wordt door de normale werkzaamheden van de rover, wat betekent dat deze langer onderzoek kan doen. Desondanks heeft men besloten om Spirit niet veel taken uit te laten voeren, zodat diens batterijen de kans krijgen om zich te herladen. Een andere manier waarop energie kan worden bespaard is door slechts om de paar dagen een instructie naar het voertuig te sturen en deze pas later gegevens te laten sturen naar onze planeet. Toch hoopt men dat er, net als in de zomer van het afgelopen jaar, een storm ontstaat in het gebied waar Spirit zich bevindt. Toen verdween er namelijk een groot deel van het stof op de panelen door de wind.