In 2015 zal NASA een ruimtetuig lanceren die acht keer dichter bij de zon zal komen dan eender welk ruimtetuig ooit gedaan heeft. NASA heeft in deze missie ongeveer 750 miljoen dollar (483 miljoen euro) besteden. Het doel van de missie is het bestuderen van hoe zonnewinden ontstaan.
De Solar Probe zou zeven jaar moeten overleven in de ruimte. Daarbij zal het zeven keer rond Venus slingeren, om steeds dichter bij de zon te komen. De dichtste afstand die de Solar Probe zal bereiken, ligt tussen de 5 en 7 gigameter van het centrum van de zon. Ter vergelijking met de vorige recordhouder, de Helios Probe, is dit ongeveer 10x dichter.
Wetenschappers hopen nu twee mysteries over de zon te kunnen oplossen, namelijk waarom is de corona van de zon zoveel warmer dat het zichtbare oppervlak. Het tweede mysterie heeft te maken met de snelheid van de zonnewind, wat zorgt er voor dat geladen deeltjes van de zon versneld worden tot zulke hallucinante snelheden.
Omdat de Solar Probe zo dicht bij de zon zal komen, heeft deze vanzelfsprekend een zeer goed hitteschild nodig. Hiervoor zal een schild gebruikt worden met een diameter van 2,7 meter. Dit schild zal ongeveer 15 centimeter dik zijn. In de nabijheid van de zon zal dit schild verhit worden tot een temperatuur van 1400°C. De toestellen binnenin zouden op kamertemperatuur moeten blijven.