NASA wil mensen sturen naar asteroïde 2000SG344

Een aantal jaar geleden werd de rots nog bestempeld als een gevaar voor onze planeet, maar als het aan de NASA ligt gaat de landing van mensen op de asteroïde 2000SG344 de volgende grote stap worden voor de mensheid in de bemande ruimtevaart. Het object, waarvan aan het begin van dit decennium werd gezegd dat het mogelijk op ramkoers zou liggen met de aarde, is mogelijk in het jaar 2030 voor ongeveer veertien dagen de verblijfplaats van astronauten ter voorbereiding van een reis naar Mars.

De rots koerst met een snelheid van 45.000 kilometer per uur op onze planeet af en weegt iets meer dan een miljoen ton. Het is inmiddels zo goed als uitgesloten dat de asteroïde over enkele tientallen jaren in botsing komt met de aarde, maar acht jaar geleden was men toch even bang dat deze in zou slaan. Een dergelijke inslag zou ruim tachtig keer zo krachtig zijn als de explosie die ontstond door de atoombom die in augustus 1945 werd losgelaten boven Hiroshima. Indien er astronauten naar 2000SG344 zouden vertrekken zullen zij echter niet proberen om deze uit koers te brengen. De missie zal dan namelijk plaatsvinden ter voorbereiding van een reis naar het uiteindelijke doel: Mars.

De onderneming zal waarschijnlijk drie tot zes maanden in beslag nemen, terwijl er twee weken worden uitgetrokken om onderzoek te doen op de asteroïde zelf. Niet alleen zal men de technologie uitgebreid op de proef willen stellen, ook is de missie een goede voorbereiding voor een langere reis op het psychologische en praktische gebied. Het landen op de rots zal namelijk niet gemakkelijk zijn door de zwakke aantrekkingskracht van het object, maar astronauten zullen dan wel de kans krijgen om op zoek te gaan naar waterijs, welke omgezet kan worden in waterstof en zuurstof. Die twee stoffen zijn van groot belang tijdens een toekomstige reis naar onze rode buurplaneet.