Speurtocht naar ‘verdwijnende’ sterren begonnen

Men is begonnen met het bekijken van een miljoen massieve sterren, om te zien of enkele van hen plotseling verdwijnen zonder een spoor na te laten. Een dergelijke gebeurtenis zou de theorie ondersteunen die voorspelt dat sommige massieve sterren simpelweg imploderen wanneer ze sterven, in plaats van te eindigen als een supernova of een gammaflits. In het leven van zo’n object komt er namelijk steeds meer ijzer in de kern van de ster, waardoor het verpletterd wordt door zijn eigen zwaartekracht.

In sommige gevallen wordt dit proces begeleid door een supernova, wanneer de buitenste lagen van de ster af worden gestoten en een heldere flits van licht op verschillende zichtbare golflengten produceren. De geboorte van een zwart gat kan nog spectaculairder verlopen met een ster die afgeschoten wordt door krachtige stromen van hoog-energieke straling als deze sterft – een gebeurtenis die bekend staat als een gammauitbarsting. Echter worden bijna de helft van alle zwarte gaten geruislozer gevormd, zonder dat men het licht van een explosie opvangt.

De mensen die betrokken zijn bij het project zullen gebruik maken van de Large Binocular Telescope, welke zich bevindt op de Mount Graham in Arizona en in het bezit is van een spiegel met een diameter van 840 centimeter. De telescoop heeft de eerste foto’s genomen in het begin van dit jaar en zal een miljoen rode reuzensterren bestuderen – massieve sterren die in de laatste fase van hun leven verkeren – in dertig nabijgelegen sterrenstelsels. Men zal elk object twee keer per jaar onder de loep nemen, in de hoop dat sommige sterren ineens niet meer zichtbaar zullen zijn.