Eerste reuzentelescoop komt in Chili of op Hawaï

Na een wereldwijd onderzoek naar plaatsen waar de Thirty-Meter Telescope (TMT) kan worden gebouwd heeft de raad van bestuur twee uitstekende locaties gevonden. Deze twee locaties bevinden zich op het noordelijk halfrond en op het zuidelijk halfrond. De locaties zijn de Cerro Armazones in de Atacama woestijn in Chili en Mauna Kea op het eiland Hawaï.

Er werd voor vier jaar onderzoek gedaan naar atmosferische turbulentie, windkenmerken, temperatuurschommelingen, luchtvochtigheid en andere meteorologische gegevens boven de twee mogelijke locaties op het noordelijk halfrond en drie locaties op het zuidelijk halfrond. Nu wordt er gekeken wat de beste locatie is, het noordelijk halfrond of het zuidelijk halfrond.

De TMT bevindt zich momenteel in de laatste fase van een 80 miljoen dollar dure ontwerpfase. Men is van plan om in 2010 te beginnen met bouwen en als alles goed verloopt, zal de telescoop in begin 2018 het eerste licht zien. De totale bouwkosten van deze telescoop bedragen zo’n 300 miljoen dollar.