Mars Express klaar voor landing Phoenix op Mars

Het missieteam van ESA’s satelliet Mars Express is er klaar voor. Op 26 mei landt de Amerikaanse NASA-missie Phoenix op het Marsoppervlak. Op verzoek van NASA volgt de Europese satelliet de aankomst, afdaling en landing. Op 25 mei zet Mars Express zijn instrumenten in de richting van Phoenix, om alle signalen van de Amerikaanse marslander te kunnen registreren.

De Mars Express informatie is een waardevolle aanvulling op de gegevens van NASA zelf, die hen in staat stelt de landing zo nauwkeurig mogelijk te volgen. De landing staat gepland voor 26 mei 01:38 uur Nederlandse tijd.

“We hebben een speciale manoeuvre getest en een serie downloads van data gepland, direct na de landing van Phoenix. NASA beschikt al een uur na de landing over onze gegevens”, zegt Michel Denis, Spacecraft Operations Manager bij ESOC, ESA’s grondcontrolecentrum bij Darmstadt in Duitsland.

Het missieteam van Mars Express gebruikt het MELACOM (Mars Express Lander Communications) systeem bij de aankomst van Phoenix. Dit radio-instrument was oorspronkelijk ontworpen voor de communicatie met de Europese lander Beagle 2.

Na de landing vliegt Mars Express over de landingsplaats van Phoenix om signalen van de lander op te vangen. Dat gebeurt op 26 mei om 08:12 uur Nederlandse tijd. In de week erna volgen nog veertien passages. Tenminste één hiervan wordt gebruikt om te demonstreren dat Mars Express kan functioneren als een tussenstation tussen NASA’s grondteam en de Phoenix lander. Deze toepassing werd eerder al getest met NASA’s Marsrovers Spirit en Opportunity.