Rollen opblaasbare robots in de toekomst over Mars?

Het is goed mogelijk dat er op een dag bolvormige robots te vinden zijn op het oppervlak van planeet Mars, welke ontwikkeld zijn door ingenieurs die denken dat het onderzoek doen in omvangrijke gebieden op andere planeten met minder geld tot stand gebracht kan worden. Volgens hen zijn de kosten voor de ontwikkeling van de opblaasbare rovers vrij laag en kunnen ze met één batterijlading meer dan honderd kilometer afleggen. In Zweden houdt men zich met die ontwikkeling op dit moment bezig.

Terwijl er in het verleden al vaker gedacht werd aan rollende voertuigen, heeft nog nooit iemand het idee geopperd om deze opblaasbaar te maken. Onder leiding van het SNSB, oftewel het Swedish National Space Board, is Fredrik Bruhn de afgelopen tijd dan ook bezig geweest met een team van onderzoekers om een robot te ontwikkelen met een diameter van slechts een dertig centimeter die volgepompt kan worden met het gas xenon. Ook bij Rotundus, een bedrijf dat gelegen is in Stockholm, werkt men aan een soortgelijke robot, welke de ‘Groundbot’ wordt genoemd. Ondanks het feit dat deze niet opgeblazen kan worden, is Bruhn ervan overtuigd dat zijn ontwerp ook gebruikt kan worden voor grotere rovers. De robot zal ook voor andere doeleinden, zoals het handhaven van de veiligheid, ingezet worden.

De opblaasbare versie van de robot zal bestaan uit een omhulsel van polyaryletheretherketone, een zeer sterk plastic dat in de ruimtevaart vaak gebruikt wordt bij vaar- of voertuigen die extreem hoge temperaturen moeten weerstaan. De buitenkant wordt bedekt door talloze zonnepanelen, welke ervoor zorgen dat de robot het uiterlijk van een voetbal krijgt. Binnenin de bol bevindt zich een holle as van metaal waar de elektronica van de rover aan geplaatst wordt. “Het voertuig heeft een maximale snelheid van dertig kilometer per uur en kan op nagenoeg ieder terrein uit de voeten, ook al is deze bedekt met sneeuw, zand of gravel,” aldus Bruhn. Eerder overwoog men om de BepiColombo in 2013 een soortgelijk voertuig te laten landen op Mercurius, maar nu is de hoop van de onderzoekers gevestigd op de de Europese ExoMars, die in 2013 moet landen op onze rode buurplaneet.