Phoenix mogelijk gestuit op Martiaans ijs

Wetenschappers die zich bezighouden met de missie van Phoenix denken dat de lander mogelijk op ijs gestuit is dat zichtbaar is geworden toen het vaartuig terechtkwam op het oppervlak en er zand werd weggeblazen. Het mogelijke ijs is te zien op een opname die de camera van de robotarm van Phoenix maakte onder de lander, in de buurt van één van zijn poten. De camera moest aan de onderkant van de lander kijken om te bepalen of de graafwerkzaamheden gestart zouden kunnen worden. (update)

“Het is goed mogelijk dat het inderdaad om ijs gaat dat zichtbaar is geworden door de stuwraketten van Phoenix, maar het kan ook een bijzondere steen zijn,” zei Ray Arvidson van de Universiteit van Washington. “We zullen nader onderzoek moeten verrichten en meer gegevens – inclusief kleurenfoto’s – moeten verzamelen met de robotarm om uitsluitsel te kunnen geven. Als het om een stuk ijs gaat moet deze helderder worden doordat waterdamp in de Martiaanse atmosfeer ervoor zorgt dat er steeds meer ijs ontstaat.” Men verwacht dat er binnen enkele dagen genoeg gegevens zijn verzameld om te bepalen of het ijs of een steen is.

Update 23.35 uur:
Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het inderdaad om ijs gaat. Het stuk ijs heeft van wetenschappers de naam ‘Holy Cow’ gekregen. Phoenix is bovendien gestuit op nog meer ijs dat tevoorschijn is gekomen tijdens diens landing, en dit stuk wordt ‘Snow Queen’ genoemd. De lander zal in de komende dagen meer gegevens verzamelen, zo meldt Emily Lakdawalla van Planetary.org.