Space Shuttle Discovery succesvol gelanceerd!

Op het Kennedy Space Center in Florida zijn technici bezig met het verrichten van de laatste handelingen voor de lancering van Space Shuttle Discovery. Vandaag om 23.02 uur Nederlandse tijd moet het ruimteveer vertrekken richting het ruimtestation ISS en gaat de missie STS-124, de derde missie van dit jaar, van start. Volgens de ruimtevaartorganisatie ligt men precies op schema, zijn er nog geen problemen geconstateerd en is de kans op goed weer tijdens de lancering tachtig procent. (update)

De weersomstandigheden zien er volgens Kathy Winters, die het weer vandaag nauwlettend in de gaten zal houden, veelbelovend uit. Aan de kust kunnen er in de vroege morgen wat buien ontstaan, maar enkele uren later zal de wind ervoor zorgen dat deze zich verplaatsen naar het binnenland. De kans is daarom slechts twintig procent dat de lancering niet plaats kan vinden door slechte weersomstandigheden. Het ruimteveer zou aanvankelijk al op 25 mei vertrekken richting de ruimte, maar in verband met de landing van Phoenix op onze buurplaneet werd de lancering uitgesteld.

Discovery zal de grootste lading bij zich hebben die tot nu toe vervoerd moest worden tijdens een missie. Het is de tweede van de drie missies die onderdelen naar het ruimtestation vervoerd voor de installatie van het Japanse laboratorium Kibo. Tijdens drie ruimtewandelingen zal men onder meer de robotarm van het laboratorium installeren en een Japanse gepressurizeerde module. De shuttle zal bovendien het nieuwe bemanningslid Greg Chamitoff afleveren bij het ruimtestation en Garret Reisman, welke drie maanden in het ISS verbleef, terug naar de aarde brengen.

Update 23.20 uur:
Space Shuttle Discovery en diens zevenkoppige bemanning zijn succesvol gelanceerd richting het ruimtestation ISS. Over precies twee weken, op 14 juni, zal het ruimteveer om 16.45 uur Nederlandse tijd landen in Florida. Morgen zullen er beelden van de lancering geplaatst worden op AstroVersum!