Kandidaten voor gesimuleerde Marsreis bekend

Vorige week kwamen 32 getalenteerde kandidaten uit verschillende Europese landen bijeen in het European Astronaut Centre in Keulen in Duitsland. Ze hopen te kunnen deelnemen aan een simulatie van een reis naar Mars, die de naam Mars500 kreeg. Het onderzoek moet dienen als een platform voor de verkenning van het zonnestelsel door de mens. Het gaat om de simulatie op de grond van een missie naar Mars en terug. Die duurt 520 dagen en begint in januari 2009.

Twee van de kandidaten zullen samen met vier Russische vrijwilligers vanaf oktober gedurende 105 dagen van de buitenwereld worden afgesloten in een isolatiekamer. Daarna volgt een periode van volledige isolatie met nog twee andere Europese kandidaten. Een deel van de kamer moet doorgaan voor een ruimteschip dat ruimtevaarders naar en van Mars transporteert, terwijl een ander deel dient als ‘landingsmodule’ naar en van het Marsoppervlak. Uiteindelijk worden acht Europese kandidaten gekozen, vier om aan het eigenlijke onderzoek deel te nemen en vier als reserve.

“Dit is een enorme menselijke ervaring,” aldus een Franse kandidaat die momenteel betrokken is bij palliatieve zorg en bij een juridisch partnerschap, dat geweld uit de sport wil bannen. “Deze ervaring kan men nergens anders vinden en ik zou heel trots zijn indien ik zou gekozen worden. Ik ben 17 jaar gevechtspiloot geweest en ik ben me goed bewust van wat het betekent mensen gedurende lange tijd in een onder druk gebrachte omgeving samen te brengen. Als master in klinische psychologie ben ik ook bijzonder geïnteresseerd in de groepsdynamiek van dit project.”

• Het complete artikel is hier te vinden.