Opnieuw aanwijzing gevonden voor aardachtige planeet

Uit observaties die zijn uitgevoerd met de Spitzer Space Telescope blijkt dat er mogelijk een kleine planeet draait rond de rode dwergster GJ436, welke zich op een afstand van 32 lichtjaar van ons bevindt. De telescoop heeft namelijk uitgewezen dat een eerder ontdekte Neptunusachtige planeet in het stelsel in een zeer excentrische baan rond zijn moederster draait, wat erop duidt dat er daar nog een planeet te vinden moeten zijn, en wel een aardachtige die zich in de bewoonbare zone zou bevinden.

De ruimtesonde EPOXI – die in een relatief kort tijdsbestek al vier nieuwe exoplaneten heeft weten te ontdekken – zal nu gebruikt worden om te zoeken naar de planeet, welke mogelijk kleiner is dan de aarde. De missie klinkt je misschien niet bekend in de oren, maar het gaat hier om de tot planetenjager omgetoverde Deep Impact, die in juli 2005 ervoor zorgde dat er een projectiel insloeg op de komeet Tempel 1. Omdat het vaartuig pas in oktober 2010 zijn volgende doel, de komeet 103P/Hartley 2, zal bezoeken gebruikt men deze nu om naar superaardes buiten ons zonnestelsel te zoeken.

Observatoria die zich bevinden op het aardoppervlak zullen EPOXI helpen met het bestuderen van aardachtige planeten die in de toekomst mogelijk ontdekt zullen worden. Maar de ruimtesonde heeft zijn ogen de laatste tijd niet alleen op talloze sterren gericht, maar ook op onze planeet en haar maan. Op de bovenstaande afbeelding, welke gemaakt werd op 29 mei jongstleden, is te zien hoe onze natuurlijke satelliet over de aardbol trekt. De overgang van de maan is een gebeurtenis die door EPOXI mogelijk ook gezien kan worden bij andere planeten en kan men helpen met het in beeld brengen van de kenmerken op deze objecten. Het ruimtevaartuig krijgt daar tot augustus van dit jaar de tijd voor.