Japanse laboratorium Kibo aan ruimtestation gekoppeld

Afgelopen nacht hebben twee astronauten van de Space Shuttle Discovery met succes het Japanse ruimtelaboratorium Kibo (Hoop) aan het Internationale Ruimtestation ISS gekoppeld. Mike Fossum en Ronald Garon begonnen gisteravond om half zeven aan het uitje van ongeveer 6 uur. De ruimtewandeling duurde zelfs iets langer dan gepland door communicatieproblemen in de helm van Fossum. De ruimtewandeling werd hierdoor pas iets na één uur ’s nachts Nederlandse tijd beëindigd.

In het nieuwe cilindervormige ruimtelaboratorium kunnen astronauten in de toekomst wetenschappelijke experimenten uitvoeren. De Kibo is ruim elf meter land en weegt zo’n 14,8 ton en is hierbij de grootste uitbouw aan het ISS ooit.

Bovendien hoefde niemand zich te vervelen tijdens deze ruimtewandeling. Piloot Ken Ham choreografeerde de hele handeling in het station, en missie specialisten Karen Nyberg, Akihiko Hoshide en Greg Chamitoff bestuurden de shuttle en de robotarmen. Precies 43 jaar, 3 juni 1965, geleden werd de eerste Amerikaanse ruimtewandeling uitgevoerd door Ed White tijdens de Gemini 4 missie en dat duurde 23 minuten.