Red de mensheid in de game Collision

Over drie miljard jaar botst onze Melkweg met het sterrenstelsel Andromeda. Gebaseerd op deze en andere verschijnselen in het heelal, ontwikkelen Utrechtse sterrenkundigen de game Collision. Hiermee willen ze sterrenkunde aantrekkelijker en toegankelijker maken voor een breed publiek. “We maken een mooie en spannende game die vooral leuk is om te spelen, maar waarbij je tegelijkertijd ook van alles over het heelal te weten komt,” aldus de makers van de game.

De sterrenkundigen Diederik Kruijssen en Reinier Zeldenrust van de Universiteit Utrecht zijn de initiatiefnemers van Collision. De game is geïnspireerd door de toekomstige botsing tussen ons eigen melkwegstelsel en het naburige sterrenstelsel Andromeda. “Andromeda is een groot sterrenstelsel dat met zo’n honderd kilometer per seconde op ons afkomt. Door de botsing zullen nieuwe sterren ontstaan, en de zwaarste daarvan exploderen dan als supernova’s. Hierbij komt een energie van een triljard atoombommen per seconde vrij,” aldus de makers. Aan de speler van Collision is het de taak om de mensheid voor deze desastreuze botsing te redden. Met een ruimtevloot zoekt de speler naar een nieuwe leefbare planeet in het heelal. Tijdens deze zoektocht komt hij allerlei sterrenkundige verschijnselen tegen, die hij moet zien te vermijden of waar hij juist gebruik van kan maken. Zo kan de speler de zwaartekracht van een ster gebruiken om de koers van zijn ruimtevloot te veranderen.

Naast de game willen de makers een uitgebreide community op internet opzetten, waar spelers kunnen communiceren over hun bevindingen en waar voor geïnteresseerden meer achtergrondinformatie te vinden is. Kruijssen: “En wie weet komen er wel suggesties uit die ons nieuwe wetenschappelijke inzichten kunnen opleveren. Door die in simulaties te verwerken, creëren we weer nieuwe werelden voor het spel.” De game Collision is de Utrechtse inzending voor de Academische Jaarprijs. Drie jaar geleden nam NRC Handelsblad het initiatief voor deze prijs om wetenschappers aan te moedigen hun onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. De Utrechtse onderzoekers hopen op 11 juni de hoofdprijs van 100.000 euro te winnen om de game verder te ontwikkelen.

• Klik hier voor een trailer van de game.