Verenigd Koninkrijk wil raketten afvuren op de maan

In samenwerking met de ruimtevaartorganisatie NASA wil het Verenigd Koninkrijk vier raketten af laten vuren op de maan om onderzoek te kunnen doen naar de interne structuur van onze naaste buur. De sondes kunnen op zijn vroegst in 2013 gelanceerd worden en zijn in staat om de inslag te overleven, zo blijkt uit verschillende tests die de afgelopen tijd zijn uitgevoerd. Het zou de eerste keer zijn dat een projectiel in zou slaan op een ander hemellichaam dan de aarde zonder het niet te overleven.

Iedere raket moet een eigen seismometer aan boord hebben en met behulp van een netwerk van sensors zou het mogelijk moeten zijn om het inwendige van de maan in kaart te brengen door de energie van ondergrondse bevingen op te vangen. Ook wil men er achter zien te komen of onze natuurlijke satelliet een ijzeren kern bezit en zullen er een boor en instrumenten op de sondes geïnstalleerd worden om te zoeken naar water en andere chemicaliën. De projectielen zullen naar alle waarschijnlijkheid met een snelheid van elfhonderd kilometer per uur neerstorten op het maanoppervlak, wat betekent dat ze aangetrokken worden door een kracht die meer dan tienduizend keer zo sterk is als de zwaartekracht op onze planeet aarde.

Verondersteld wordt dat de ‘binnendringers’ ongeveer drie meter onder het oppervlak van onze naaste buur terecht zullen komen. Maar daar is men nog niet helemaal over uit. “Het regoliet op de maan is niet als zand. Het lijkt meer op samengedrukt talkpoeder,” zei Alan Smith van de Universiteit van Londen. “Het kost veel meer kracht om het te doordringen.” In 1999 probeerde men voor het eerst om een projectiel in de laten slaan op een ander hemellichaam en deze onderzoek te laten doen, toen er tijdens de missie Deep Space 2 een tweetal sondes afdaalden naar het oppervlak van onze buurplaneet Mars. Echter verloor men het contact met deze vaartuigen.