LOFAR gaat mogelijk naar buitenaards leven zoeken

Ruim 25 onderzoekers uit de hele wereld brengen deze week een bezoek in Dwingeloo om in een workshop te praten over de mogelijke rol van de LOFAR telescoop in de zoektocht naar buitenaards leven. De workshop is georganiseerd door professor Michael Garrett, algemeen directeur van ASTRON en hoogleraar radiotechnieken in de astronomie aan de Universiteit van Leiden. Tijdens de workshop bespreken de onderzoekers manieren waarop LOFAR gebruikt kan worden.

Er zijn ongeveer 100.000 miljoen sterren in het melkwegstelsel. Veel van deze sterren hebben op hun beurt weer eigen planeten. Op sommige van deze planeten kan misschien leven bestaan. Hoewel beschavingen zoals de onze waarschijnlijk heel zeldzaam zijn, of in ieder geval heel ver van elkaar af liggen, geloven veel wetenschappers dat er verspreid over het melkwegstelsel waarschijnlijk leven te vinden is. De LOFAR telescoop, die momenteel door ASTRON wordt gebouwd, bestaat uit ongeveer 25.000 kleine antennes die signalen uit het heelal opvangen. Ondanks de grote afstanden tussen sterren, biedt de volgende generatie radiotelescopen zoals LOFAR de mogelijkheid om van buitenaardse wezens afkomstige radiosignalen op te vangen.

Volgens professor Garrett is LOFAR zeer geschikt om te gebruiken bij het onderzoek naar buitenaards leven: “LOFAR kan de zoektocht naar buitenaards leven uitbreiden naar een gebied dat nog niet onderzocht is, deze telescoop kan namelijk waarnemingen doen op lage frequenties. Lage frequenties worden op aarde veel gebruikt voor gewone en militaire communicatie, zei hij. “Bovendien kan LOFAR grote gebieden van de hemel tegelijkertijd onderzoeken. Dit is een groot voordeel omdat op deze manier signalen uit het heelal die bijna nooit voorkomen of voorbijgaand van aard zijn, óók opgevangen kunnen worden.”

Dit is een persbericht van ASTRON.