NASA’s Phoenix onderzoekt eerste bodemmonster

Oven nummer 4 van de Phoenix lander die op Mars bodemmonsters neemt en onderzoekt, is momenteel bezig met het bakken van het eerste bodemmonster die in de oven terechtgekomen is. De onderzoekers hopen hier mineralen en mogelijk zelfs ijs te vinden. Tevens is de robotarm aangestuurd om een monster dieper uit de bodem te halen, mede om de samenstelling van het witte materiaal te onderzoeken dat bij de landing voor het eerst werd blootgelegd op 3 juni.

De Phoenix heeft 8 aparte oventjes voor het bakken en het onderzoeken van de bodemmonsters. Het bakken gebeurt op drie verschillende temperaturen. Volgens onderzoeker Bill Boynton werken de ovens naar verwachting. De eerdere gaten zijn hergebruikt om een bodemmonster van dieper geleden bodem te verkrijgen. Hierin verwachten de onderzoekers niet het witte materiaal aan te treffen aangezien deze volgens hun niet over de gehele vlakte ligt, maar brokken lijken te zijn.

Het probleem is dat de brokken net buiten de landingsplaats en buiten bereik van de robotarm liggen. Onderzoekers proberen via ander manieren een oplossing te vinden en het materiaal toch te bemachtigen en te onderzoeken.