NASA bevestigt aanwezigheid water op Mars

Onderzoek door de Amerikaanse Marslander Phoenix heeft bevestigd dat er water voorkomt op de rode planeet. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekend. “We hebben water”, aldus een wetenschapper in de NASA-verklaring over het aangetroffen ‘waterijs’. “Het is de eerst keer dat Marswater is aangeraakt en geproefd”. Tijdens laboratoriumproeven in de Phoenix is in een monster van de Marsbodem water geïdentificeerd.

De Phoenix begon met het graven van geulen in de bodem van Mars na de landing op 25 mei bij de Noordpool van de planeet. Tijdens het graven stuitte de Marslander op een witte substantie, waarvan wetenschappers in juni bevestigden dat het ijs betrof. Het onderzoek had echter nog heel wat voeten in de aarde. In eerste instantie waren technici bang voor kortsluiting in de oven, vervolgens bleef een monster kleven aan de robotarm, zodat te weinig zand in de oven kwam om te analyseren. Uiteindelijk lukte het echter om materiaal in de oven te verwarmen.

NASA maakte ook bekend dat het de missie van de lander met twee maanden verlengt. Phoenix kwam op 25 mei aan op Mars in de jongste poging van de Amerikanen om te ontdekken of er ooit leven – mogelijk in de vorm van microben – voorkwam op de Rode Planeet. Nu het daadwerkelijk water heeft gevonden, gaat het apparaat met behulp van de 2,3 meter lange robotarm onderzoeken of Mars bewoonbaar is of was. Daarvoor is stromend water nodig.