Slecht nieuws voor de zoektocht naar Martiaans leven?

Volgens enkele wetenschappers is president George Bush van de Verenigde Staten door de ruimtevaartorganisatie NASA ingelicht over een zeer belangrijke vondst die is gedaan op het oppervlak van planeet Mars. De ontdekking zou vele malen belangrijker zijn voor de zoektocht naar leven op de rode planeet dan de eerdere vondst van bewijs voor water op onze buurplaneet. Omdat de nieuwe resultaten strikt geheim worden gehouden en er nog gedetailleerde analyses worden uitgevoerd suggereert men zelfs dat er leven op Mars ontdekt is. (update 5 augustus)

De wetenschappers verklaarden dat tegenover de website Aviation Week. Volgens hen zal het nog wel even duren voordat wordt bekendgemaakt wat de ontdekking precies inhoudt. Onderzoekers van het Jet Propulsion Laboratory, dat gaat over het instrument waarmee de resultaten zijn verkregen, waren door het uitvoeren van nadere analyses dan ook niet aanwezig op de persconferentie op 31 juli, waarbij de ontdekking van water op Mars nader werd toegelicht. Tussen midden augustus en begin september moet er naar verluid meer informatie naar buiten gebracht worden. Volgens verschillende bronnen hebben de microscopen van de MECA, zoals het gebruikte instrument wordt genoemd, geen bacteriën gevonden. Toch nemen NASA en de Universiteit van Arizona stappen om te voorkomen dat de inhoud van de ontdekking voortijdig uit zal lekken.

Wat hoop en denk jij dat de ontdekking inhoudt? Plaats gauw een reactie!

Update 3 augustus, 18.55 uur:
Volgens wetenschappers van de ruimtevaartorganisatie die de Twitterpagina van de lander Phoenix bijhouden is de berichtgeving over een zeer belangrijke ontdekking incorrect en heeft NASA het Witte Huis nergens over ingelicht. Het verhaal blijkt dus waarschijnlijk verzonnen te zijn. Jammer, maar helaas.

Update 5 augustus, 09.30 uur:
Universe Today meldt dat men op dit moment bezig is met het analyseren van onsamenhangende resultaten die zijn verkregen met twee verschillende instrumenten die Phoenix in zijn bezit heeft. Het instrument MECA zou namelijk bewijs hebben gevonden voor de aanwezigheid van perchlorate, een sterk oxiderende substantie, in het oppervlak van Mars, terwijl de TEGA deze vondst niet deed in verschillende bodemmonsters.

Update 5 augustus, 10.10 uur:
Volgens New Scientist heeft de ophef die eerder op de website Aviation Week te maken met de mogelijke aanwezigheid van perchlorate op onze buurplaneet. Maar wat is er dan zo bijzonder aan deze substantie? Indien de stof inderdaad al voor langere tijd op de rode planeet te vinden is, dan kan deze verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van al het organisch materiaal op Mars. Oxidanten die te vinden zijn in de Martiaanse atmosfeer, zoals waterperoxide, zouden de oorzaak zijn van het feit dat de Vikinglanders in de jaren zeventig geen organische moleculen vonden op het oppervlak van de planeet. “Zij zouden niet alleen leven, maar ook fossiele overblijfselen van levensvormen in de weg kunnen zitten. Deze zouden simpelweg geconsumeerd worden.”

Er is echter nog hoop. Het instrument TEGA ontdekte namelijk geen perchlorate, wat doet vermoeden dat de MECA in aanraking is gekomen met raketbrandstof, dat voor een deel bestaat uit deze substantie. De ruimtevaartorganisatie NASA wil eerst zien uit te sluiten dat een deel van de brandstof terecht is gekomen op instrumenten of bodemmonsters. Om 18.00 uur Nederlandse tijd zullen wetenschappers die betrokken zijn bij de missie een persconferentie houden die in het teken zal staan van de laatste ontwikkelingen.