India heeft grote plannen in de ruimtevaart

India gaat zich naar eigen zeggen richten op het onderzoeken van onze natuurlijke satelliet, de maan. Het land heeft grote plannen wat betreft de ruimtevaart en wil dat laten zien door middel van een ruimtesonde die in september naar onze naaste buur zal vertrekken. Het ruimtevaartuig, welke de Chandrayaan-1 wordt genoemd, moet met behulp van de door het land ontwikkelde PSLV-raket in de ruimte gebracht worden, waar het – net als de Europese SMART-1 en de Japanse Kayuga – af gaat reizen naar de maan om diens oppervlak te bestuderen.

Het lijkt erop dat India zich wil mengen in de ruimtevaart omdat zowel China als Japan een grote ‘concurrent’ lijken te worden van de Verenigde Staten en Rusland, die de maan al tientallen jaren eerder voor het eerst bezochten. De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO bestaat al sinds 1972, maar tot het begin van de jaren negentig was India afhankelijk van Rusland, omdat het zelf geen raketten had om satellieten te lanceren. Ondanks het feit dat het land in 1994 voor het eerst gebruik maakte van zijn eerste eigen raket, de Polar Satellite Launch Vehicle, boekte het tot nu toe geen succes op het gebied van ruimtevaart. Met de lancering van de maansonde, die op 19 september plaats zal vinden, moet daar verandering in komen.

Volgens de minister-president van India, de 75-jarige Manmohan Singh, is de lancering van de Chandrayaan-1 “een belangrijke stap voor de natie.” Echter is het nog niet helemaal zeker of de sonde over een maand in de ruimte gebracht zal worden, want ondanks dat er een datum naar buiten is gebracht hoopt Singh dat er nog dit jaar een lancering plaats zal vinden. “Wij zouden graag een modern India willen zien, en daarom kunnen we niet achterblijven op het gebied van het doen van onderzoek naar wat er buiten onze wereld is te vinden.”