VS ongerust na lancering raket door Iran

De Verenigde Staten zijn niet blij met de lancering van een kleine satelliet door Iran, welke gisteren plaatsvond met een zelf ontwikkelde raket. Volgens hen is het land met behulp van dit soort technologie in staat om ballistische raketten af te vuren op vijanden en vergroot de lancering de kans op het plaatsvinden van een nucleaire aanval in de toekomst. Iran heeft laten weten dat het buurlanden de komende jaren wil helpen met het lanceren van raketten, terwijl de westerse wereld zich achter de Amerikanen lijkt te scharen.

“De Safir-raket, met aan boord een testsatelliet, is succesvol in de ruimte gebracht. Alle onderdelen die gebruikt zijn voor het ontwikkelen van deze raket zijn in ons eigen land ontworpen en geproduceerd,” vertelde een zichtbare trotse Reza Taghipour, welke de Iraanse ruimtevaartorganisatie leidt, tegenover de staatstelevisie. “De satelliet is in een baan rond de aarde terecht gekomen.” Volgens de media betekent de lancering dat Iran “mee zal gaan strijden om een plaats in de ruimte.” Het drukbezochte evenement werd bijgewoond door president Mahmoud Ahmadinejad, welke liet weten uiterst gelukkig te zijn met de vorderingen.

Ondertussen is men aan de andere kant van de wereld bang dat Iran zijn technologie gaat gebruiken voor militaire doeleinden. “We denken dat de Iraniërs andere intenties hebben met de ontwikkeling van raketten,” zei Gordon Johndroe, woordvoerder van het Witte Huis in Washington. “De lancering is in strijd met de regels die zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Ook Iran moet zich daar aan houden.” Volgens een commandant van de Iraanse luchtmacht zouden de nieuwe raketten van het land in staat zijn om een afstand van ruim drieduizend kilometer af te leggen, zonder dat deze opnieuw gevuld moet worden met brandstof. Hiermee is Iran volgens de Verenigde Staten makkelijk in staat om Israël aan te vallen.